Social Media en de werkgever

20 april 2012

Onlangs berichtte de NRC over een ontslag op staande voet vanwege uitlatingen van een werknemer over zijn werkgever op Facebook. Social media zijn ‘hot’. Niet verwonderlijk, want zij beïnvloeden direct het dagelijks leven van iedereen die ermee communiceert. En die invloed beperkt zich niet tot de privésfeer, zoals in het krantenbericht te lezen viel.

De betreffende werknemer had op Facebook zijn werkgever uitgescholden. De werkgever kreeg dat bericht via via onder ogen en ontsloeg de werknemer op staande voet. De werknemer vond het ontslag onterecht, omdat het een privé-bericht betrof dat hij bovendien alleen naar zijn Facebookvrienden had verzonden.

De rechter was het echter met de werkgever eens. Hij vond het privé-karakter van Facebook maar zeer betrekkelijk, net als de aanduiding `vrienden’ voor Facebookvrienden. Meestal zijn het oppervlakkige kennissen en bovendien kunnen de berichten door die `vrienden’ zonder meer naar derden worden verspreid, zoals ook hier was gebeurd. Bovendien liet de rechter bij zijn oordeel meewegen, dat de werknemer na een eerdere uitlating op Facebook al door de werkgever was gewaarschuwd, dat dit gedrag niet acceptabel was.

Met de steeds sterkere verspreiding van het gebruik van `social media’ wordt voor iedere werkgever het risico groter, dat zich ‘ongelukjes’ als deze gaan voordoen, met als gevolg dat de onderneming van werkgever flinke (imago)schade zou kunnen leiden.

Zoals uit het bovenomschreven geval blijkt, is er wel wat aan te doen. Belangrijk aspect daarbij is het feit dat het personeel gewaarschuwd moet zijn ook op de `sociale media’ alles na te laten wat de werkgever zou kunnen schaden. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door een reglement op te stellen met betrekking tot het gebruik van de sociale media. Om twee vliegen in een klap te slaan zou daaraan meteen een regeling gekoppeld kunnen worden met betrekking tot het onder werktijd surfen, e-mailen, twitteren, whatsappen en ander gebruik van `sociale media’, zodat dat gebruik binnen de perken gehouden kan worden en u de rechter ook aan uw zijde vindt in gevallen waarin het de spuigaten uitloopt.

Wij zijn u graag van dienst bij het opstellen van een dergelijk reglement.

Ben Schoenmaker

Voor vragen kunt Ben Schoenmaker bereiken per e-mail via: b.schoenmaker@schoenmakeradvies.comOf bellen: 0297-347166

Eerder verschenen artikelen

Bedankt!

Beste relatie, Na 27 jaar gewerkt te hebben via Schoenmaker Bedrijfsjuridisch Advies & Mediation, heb ik dat vanwege mijn gezond helaas moeten neerleggen. Hierbij wil ik u hartelijk bedanken voor het verkregen vertrouwen en het plezierige contact dat ik met u heb...

Lees meer
Risico’s bij werken met ZZP-ers na uitspraak Hoge raad

Risico’s bij werken met ZZP-ers na uitspraak Hoge raad

Enkele weken geleden heeft de Hoge Raad eindelijk uitspraak gedaan in de Deliveroo-zaak. De Hoge Raad bekrachtigt de uitspraak van het Hof Amsterdam, waarin al was bepaald dat bezorgers van Deliveroo werkzaam waren op basis van een arbeidsovereenkomst, terwijl...

Lees meer
Risico’s bij werken met ZZP-ers

Risico’s bij werken met ZZP-ers

Het aanhoudende tekort aan personeel op de arbeidsmarkt is slecht nieuws voor werkgevers. Zij moeten daardoor steeds vaker ZZP-ers inzetten, die de zelfde soort werkzaamheden dan verrichten middels een overeenkomst van opdracht. Die ZPP-ers prijzen zich veelal...

Lees meer