Regelgeving bij elektronische handel

12 augustus 2008

Een ondernemer wil ook producten via internet verhandelen. Daartoe heeft hij een website-bouwer opdracht gegeven een mooie site te maken. Los van de vormgeving daarvan, is hij benieuwd naar de juridische ins en outs voor zijn site.

De wet verstaat onder elektronische handel: economische activiteiten die tegen vergoeding langs elektronische weg op afstand worden verricht, op verzoek van de individuele afnemer. Daaraan koppelt de wet de volgende spelregels.

Regelgeving bij elektronische handel

Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding. Bij elektronische handel dient de ontvangst van een aanbod zo spoedig mogelijk langs elektronische weg te worden bevestigd. Dit moet ook, als er sprake is van aanvaarding van een aanbod. Indien de koper daarbij bijv. zijn e-mailadres vermeldt, kan de bevestiging per mail plaatsvinden. Zolang deze bevestiging niet heeft plaatsgehad, heeft hij de mogelijkheid de overeenkomst te ontbinden.

Verder dient er duidelijke informatie te worden verschaft over de wijze waarop de koper van door hem niet gewilde handelingen op de hoogte kan geraken. Ook over de wijze waarop hij dat kan herstellen, vóórdat de overeenkomst tot stand komt. Gebeurt dit niet, dan kan de klant de overeenkomst vernietigen. De klant dient dus na het doorlopen en bestellen van producten op de website nog een duidelijke overzichtspagina van de bestelling te krijgen ter instemming of aanpassing.

Daarnaast dienen de prijzen duidelijk en ondubbelzinnig aangeduid te worden met vermelding van mogelijke belastingen en kosten van verzending, verpakking en/of bezorging.

En als er geleverd wordt met inachtneming van algemene voorwaarden, dan moeten die bij het sluiten op elektronische wijze ter beschikking worden gesteld. Bijv. door op de website ergens duidelijk zichtbaar een knop `algemene voorwaarden’ te maken, bij aanklikken waarvan de voorwaarden zijn te lezen, te downloaden en op te slaan.

Indien ook consumenten bestellingen kunnen plaatsen via de website, gelden er nog extra voorwaarden, waarvan de belangrijkste zijn:

  • Er geldt een afkoelingsperiode van 7 dagen waarbinnen hij de overeenkomst mag ontbinden.
  • De verkoper mag dan alleen de terugzendkosten in rekening brengen (tenzij het product conform de specificaties van koper is gemaakt, dan wel duidelijk persoonlijk van aard is).
  • Als partijen geen duidelijke leveringstermijn hebben afgesproken, geldt 30 dagen.

De verkoper dient informatie te verstrekken over zijn identiteit en adres, de belangrijkste kenmerken van het product, eventuele garantie, als ook over de wijze van betaling en de eventuele geldigheidsduur van het aanbod.

Tips:

  1. zorg dat de klant tijdens de bestelprocedure zijn e-mailadres moet opgeven,
  2. verstrek een overzichtspagina met alle gegevens voordat de klant op de OK-knop klikt. Zorg ook voor een ‘verwijder’-button;
  3. toon een rubriek ‘Bestellen, Betalen en Bezorgen (of: Kosten)’ met alle relevante informatie,
  4. maak een button voor het lezen, downloaden, opslaan en instemmen van algemene voorwaarden.

Ben Schoenmaker

Voor vragen kunt Ben Schoenmaker bereiken per e-mail via: b.schoenmaker@schoenmakeradvies.comOf bellen: 0297-347166

Eerder verschenen artikelen

Bedankt!

Beste relatie, Na 27 jaar gewerkt te hebben via Schoenmaker Bedrijfsjuridisch Advies & Mediation, heb ik dat vanwege mijn gezond helaas moeten neerleggen. Hierbij wil ik u hartelijk bedanken voor het verkregen vertrouwen en het plezierige contact dat ik met u heb...

Lees meer
Risico’s bij werken met ZZP-ers na uitspraak Hoge raad

Risico’s bij werken met ZZP-ers na uitspraak Hoge raad

Enkele weken geleden heeft de Hoge Raad eindelijk uitspraak gedaan in de Deliveroo-zaak. De Hoge Raad bekrachtigt de uitspraak van het Hof Amsterdam, waarin al was bepaald dat bezorgers van Deliveroo werkzaam waren op basis van een arbeidsovereenkomst, terwijl...

Lees meer
Risico’s bij werken met ZZP-ers

Risico’s bij werken met ZZP-ers

Het aanhoudende tekort aan personeel op de arbeidsmarkt is slecht nieuws voor werkgevers. Zij moeten daardoor steeds vaker ZZP-ers inzetten, die de zelfde soort werkzaamheden dan verrichten middels een overeenkomst van opdracht. Die ZPP-ers prijzen zich veelal...

Lees meer